Bent u net helemaal tevreden terug van vakantie en wilt u uw tent, voortent of luifel inpakken? Om ervoor te zorgen dat je nog vele jaren van je dwt-tent of luifel kunt genieten, moet je de tijd nemen om hem goed schoon te maken. In de meeste gevallen kunt u dit zelf doen in plaats van een beroep te doen op een dure professionele dienst. Het enige wat u hoeft te doen, zijn een paar eenvoudige stappen en u bent klaar voor uw volgende uitstapje in de buitenlucht.
Pak uw tent alleen in als deze droog en zo schoon mogelijk is. Resterend vocht kan leiden tot schimmelvlekken en meeldauw. Als u de tent toch moet inpakken als deze vochtig is, moet u deze uiterlijk na 12 uur ophangen om te drogen. De meeste vervuiling is oppervlakkig en kan alleen worden verwijderd met schoon water en een doek of borstel. Als de stof erg vuil is, voeg dan gewoon een mild schoonmaakmiddel toe aan het water. Je kunt het beste kwarkzeep of groene zeep gebruiken. Beide zijn natuurlijke materialen die zacht zijn voor je product. Gebruik nooit agressieve chemicaliën en gebruik geen hogedrukreinigers.
Dakbedekking met PVC-coating, zijwanden en grondstrookmateriaal
kunnen het beste worden gereinigd met helder water en een doek of zachte borstel. Voeg bij sterke vervuiling een vetoplossend reinigingsmiddel toe aan het water. Was alle wasmiddelresten op het doek voorzichtig af.
Acrylweefsel voor voortenten en luifels
Reinig acryl tentdoek met een kleurloze gom of borstel. Gebruik voor sterke vervuiling een mengsel van lauw water en een pH-neutraal reinigingsmiddel (bijv. kwarkzeep). De zeep-wateroplossing moet vervolgens zorgvuldig worden uitgespoeld om de materiaaleigenschappen te behouden. Omdat het materiaal geïmpregneerd is, moet u de bescherming van de stof na het reinigen vernieuwen met een in de handel verkrijgbaar impregneermiddel. Speciaal voor luifels: Het is niet altijd mogelijk om de stof droog op te rollen. Houd er echter rekening mee dat de stof na maximaal 24 uur volledig moet drogen. Als het doek vochtig wordt opgerold, kan dit leiden tot “honingraatvorming” van het doek, wat zichtbaar is bij ongunstig licht maar geen invloed heeft op de kwaliteit, levensduur of functie.
Raamfolies
alleen schoonmaken met schoon water en een zachte doek. Gebruik nooit schoonmaakmiddelen die alcohol of oplosmiddelen bevatten - deze maken de folie hard en broos. Extra opmerking: Breng de populaire raamkleurafbeeldingen niet aan op uw tent - de stoffen in de kleuren kunnen de folie beschadigen.
Trailtex en stof met acrylcoating aan één kant
Verwijder lichte vervuiling met helder water en een doek of borstel. Voeg bij sterke vervuiling een pH-neutraal wasmiddel toe, bijvoorbeeld kwarkzeep. Zorg ervoor dat alle wasmiddelresten volledig worden afgewassen, zodat de stof zijn materiaaleigenschappen niet verliest. Een goede reiniging doet geen afbreuk aan de water- en regenbestendigheid. Speciaal voor luifels: De gecoate stof moet uiterlijk na 24 uur volledig drogen als deze vochtig is opgerold. Dit kan ook leiden tot kreuken en watervlekken, die niet te vermijden zijn.
Aanvullende informatie Voor 'tent beginners
Weefsel
Onregelmatigheden in het weefsel (zoals knopen en verdikkingen) worden veroorzaakt door fabricagetoleranties en zijn geen reden tot bezorgdheid. Ze hebben geen enkele invloed op de bruikbaarheid van uw tent.
Condens
Condensatie in de tent wordt veroorzaakt door schommelingen tussen de buiten- en binnentemperatuur. Dit temperatuurverschil zorgt ervoor dat vocht opstijgt van de warmere grond en condenseert aan de binnenkant van het koudere dak. Condensatie kan aanzienlijk worden verminderd met een luchtdichte tentvloer en goede ventilatie. Zorg ook voor de juiste ventilatie.
Ritssluitingen
Ritssluitingen zijn slijtageonderdelen die voortdurend worden belast. Voor een lange levensduur moeten ze voorzichtig en langzaam geopend en gesloten worden (zonder te scheuren). Het is raadzaam om de uiteinden van de ritssluiting kruislings te spannen om te voorkomen dat ze te ver uitrekken. Bij regelmatig onderhoud met ritsspray lopen de ritsen soepel en blijven ze niet 'haken'.
In het belang van de consumenteninformatie willen we uw aandacht vestigen op enkele details die u als 'tentbeginner' misschien nog niet kent:
Om absolute waterdichtheid te garanderen, worden dakzeilen meerdere keren gecoat. Tijdens deze coatingprocessen kunnen individuele kleurpigmenten verschuiven, wat resulteert in kleine zichtbare lichtvlekken in het materiaal. Het dak is echter absoluut waterdicht, zelfs op deze punten. Bij de verwerking van ongecoate materialen zoals Leacryl kunnen plooien ontstaan die donker lijken tegen het licht, vooral bij lichte stofkleuren. Lichtgekleurde strepen (de zogenaamde 'witte breuk') kunnen bij deze materialen ook niet worden vermeden. Scheeraccessoires, scheerhaken en -ogen en ingenaaide stormflappen zijn ook onderhevig aan slijtage. Hun duurzaamheid hangt af van de belasting waaraan ze worden blootgesteld.
SPECIALE TIP: Let op: Raak de binnenkant van geïmpregneerde, waterafstotende stof (bijv. katoen) niet aan als het regent, anders kunnen de gebieden waterdoorlatend worden.
- Pak je tent, voortent of luifel altijd droog in. Als dit niet mogelijk is, leg hem dan uiterlijk na 12 uur te drogen. Pak ook de stokken nooit nat in, anders gaan ze roesten.
- Maak je tent regelmatig schoon zodat je er zo lang mogelijk plezier van hebt.
- Vermijd indien mogelijk het gebruik van industriële reinigingsmiddelen. Schoon water is voldoende voor lichte vervuiling. U kunt het beste een doek of spons gebruiken. Is je tent zwaarder vervuild? Dan helpt kwarkzeep of groene zeep. Ze zijn allebei PH-neutraal en brengen de coating van het materiaal niet in gevaar.
- Spoel de zeep na het schoonmaken zorgvuldig uit. Dit is belangrijk om de huid van de tent te beschermen en de functionaliteit van de luchtkamers te behouden.
- Reinig ritssluitingen met een zachte borstel en in de handel verkrijgbare ritssluitingsspray. De spray geeft de ritssluiting de perfecte olie voor een soepele werking. Als alternatief voor de spray kun je ook een waxstick gebruiken.
- Reinig raamfolies met helder water en een zachte doek. Katoenen gordijnen kunnen indien nodig worden gewassen op 30° C met een mild wasmiddel.
- Bewaar je tent en accessoires op een droge plaats bij een constante temperatuur.
Nog een laatste tip: In de regel worden onze tenten verpakt in een foliezak die de tenthuid en vooral het gecoate dak beschermt. Bewaar de zak dus voor het opnieuw inpakken.